Начало > Publications > Годишен отчет 2015г.

Годишен отчет за дейността на фондация „Вратичка за всички” за 2015 година

 

Фондация „Вратичка за всички” е организация с не-стопанска цел, предоставяща условия за самостоятелен и независим живот на младежи, напуснали институция, под наблюдение на екип от специалисти чрез предоставяне на жилища с цел постигане на ускорена и ефективна интеграция чрез развиване на личностни ресурси.
Подкрепата, предоставяна от фондацията се състои в консултиране и финансово подпомагане на младежи, навършили осемнадесет години, които напускат специализирана институция, преходно или защитено жилище и им предстои себерализация.

През изминалата 2015 година продължихме да работим с младежи от цялата страна.

През първата половина на годината продължихме да поддържаме преходно жилище в г. Лом. Поехме част от разходите – за наем и режийни сметки (от 09.2014 до 08.2015г.).

Подкрепихме финансово абитуриенти – за облекла и куверти за бала.

От началото на месец октомври финансираме изцяло преходно жилище в София, където са настанени двама младежи. Събирането на средства за тези жилища продължава целогодишно, тъй като много голяма част от напускащите институции младежи остават на улицата. Тази кауза е основна за нас.

Пет поредни години фондация ” Вратичка за всички ” съдейства на младежи, живеещи в институция да посещават семинари за личностно развитие ( за тийнейджъри и възрастни ) на фондация ” Същност “. Резултатите са огромни – все повече студенти и реализирани успешно млади хора.

Семинарът “Към същността” за тийнейджъри съпътства младежите в пътуването им към себе си и другите, помага им преодоляват с повече увереност страховете и несигурността, да превръщат по-лесно неуспехите в ценен опит да градят пълноценни връзки,да поемат отговорност за живота си, да повярват в своя потенциал и да сбъдват мечти си. Тази кауза също е много важна и набирането на дарения е през цялата година.

През септември месец по покана на Worldwide FX посетихме Киноцентър Бояна. Там ни показаха много подробно етапите в производството на филми. Преживяването беше изключително интересно, обиколката по комплексите и различните ателиета ни докоснаха до места, където са се снимали много филми – „Автомати”, „Легендата за Херкулес”, Код Олимп”, „Конан Варварина” и други. Попаднахме „на живо” в древен Рим, Ню Йорк, Лондон, в гладиаторски арени, пред катедралата Сейт Пол и т. н. Идеята на това посещение беше да запознаем младежите с различни професии, свързани с произвеждането на филми – тези на актьори, режисьори, сценаристи, оператори, монтажисти…. Надяваме се тези посещения да станат традиция през годините.

За трета година подкрепихме формата „Училище за работа” на фондация „Подарете книга”. Това е кауза насочена към младежите, които излизат от домовете. Всички те имат нужда от професия, занаят. „Училище за работа” е едноседмично обучение в София с цел професионално ориентиране, като децата посещават сертифицирани професионални курсове.

Освен професионалните и квалификационни курсове за нас е важно да подкрепяме и образованието на младежите. Желанието ни е децата даувеличават знанията си и да подобряват успеха в училище, за да могат да продължат да учат във висши учебни заведения. Освен с уроци за предмети, с които срещат трудности, осигурихме подготовка за кандидат студенти.

Стараем се да осигуряваме и стипендии за студенти. За тази кауза събираме средства целогодишно.

Фондация „Вратичка за всички” от шест години подкрепя и талантливи деца. Огромно удоволствие за нас е да се наслаждаваме на постиженията им на различни концерти и фестивали. Благодарим на танцов клуб „Огледало” и на неговият ръководител Пламен Панайотов от сърце. С тяхната подкрепа там танцуват Исус Ренетов и Васил Бенчев. В този клуб и друг младеж – Мартин Рохани – се научи да танцува и за няколко години беше част от трупата.

Талантливите деца са много и успяват да развиват  способностите си на различни нива. През есента Ицо Любенов започна трети семестър в Музикалната академия – поп и джаз пеене. Тъй като той за разлика от връстниците си не е имал възможност да ходи на уроци се наложи да посещава различни курсове, за което поехме разходите, за да може да наваксва пропуснатото и да взима изпитите си успешно.

2016 година започна с бързото събиране на средства за операция на Весела Стоянова и с даряването на компютър за Димитър Георгиев. Надяваме се тази година да е пълна с прекрасни преживявания, с осъществени мечти, изпълнени каузи и с много здраве и усмивки за всички.

Благодарим от сърце на всички дарители, доброволци и сътрудници за отделените ресурси!

Благодарим за отворените вратички в сърцата Ви!

 

Share This