Начало > Екип > Ася Русанова
10847952_1545351942374040_5036120757862000762_n
Ася Русанова
Основател на фондация "Вратичка за всички"

Фондация „Вратичка за всички” се роди в следствие на участието ми в различни каузи, в подкрепа на приятели от други фондации , и най-вече на моето доброволчество в домове за деца, лишени от родителски грижи.

И в търсене на призвание .

Когато отидох за първи път в дом за деца, минах през три фази. Първата е силен шок от видяното . А там видях  деца, които въпреки че са лишени от родителска любов, грижа и ласки, ритат скъсани топки, ядат каквото има, усмихват се, плачат…….са изключително умни, забавни, жизнени, слънчеви.

Втората фаза беше на тъга и униние от факта, че не мога да помогна на всички тези деца.

В третата фаза си зададох въпроса: „С какво мога да променя живота на тези деца?”.

И отговор ми даде момче на име Исус.

Посещавах дома всяка седмица, и постепенно нещата се избистриха. Една вечер , когато си тръгвах ме изпрати психоложка, работеща в центъра и ме попита дали мога да намеря учител по танци за момче, живеещо в дома. За мен това беше лесно и той започна да посещава танцов клуб „Огледало”, ръководен от Пламен Панайотов – много близък мой приятел. За кратко време той стана един от най-добрите танцьори, а след него тренировките започна да посещава и второ момче – Мартин.

Междувременно бях инициирала празнуването на рождени дни един път месечно в ЦОП. И се оказа, че на децата това не им се е случвало до този момент. Та този Исус, вече добър танцьор, празнуващ за пръв път рожден ден (18 години), дръпна една реч и ми каза, че аз съм променила света за него. С този курс по танци. Че благодарение на мен видял друг свят.

За мен в този момент дойде третата фаза – тази на ясните намерения и цели. Фазата, в която аз бях в състояние да дам нещо смислено, на приемането на нещата по-леко и на удовлетворението от постигнатите резултати от промяната на света за някой друг.

Знаех, че докато са в институция децата имат подслон, храна и грижи. Но истински страшното започва, когато трябва да напуснат тази институция и да намерят къде да живеят и с какво да се издържат.

С това се занимава фондация „Вратичка за всички”. С подпомагане на младежите да си намерят работа, с осигуряване на временно жилище, със справянето им след излизане от домовете, с гражданско ограмотяване и развитие на личностни ресурси и интегриране в обществото.

През последните години аз ( с подкрепата на дарители ) финансирах редица проекти и жилища, студенти и работещи младежи, семинари за личностно развитие и участие в различни младежки програми, курсове за изучаване на чужди езици и квалификация.

За съжаление нас хората ни е страх, че можем да си изгубим работата, жилището , сигурността, че някой може да ни ограби или излъже и от страх губим много възможности.

А някои деца ( и възрастни ) нямат много възможности. Седят на улиците, играят със скъсани топки, ядат каквото има, усмихват се, плачат.  Нямат нещата и сигурността, които ние и нашите деца имаме и си позволяваме ежедневно. Но тези деца могат да имат нещо, което всички ние търсим ден след ден  – щастие.

Въпреки всичко.

Аз мисля, че всеки един от нас може да промени света. Света за себе си и за друг човек.

Как може да стане това – като отворим една малка вратичка в сърцата си.

Вратичка за всички.

amazing-old-vintage-doors-photography-25

Share This